Oprichting

Nefertiti is opgericht door 5 meiden: Nadine Joubert, Nicole Kuperij, Sanne van Kollem, Saskia Aarnink en Simone Ordelman. Het was Sanne die met het idee voor het oprichten van een dispuut kwam, Simone zag dit ook wel zitten en al gauw waren de andere 3 gevonden en was Nefertiti een feit.

De officiele oprichtingsdatum is 8 september 2004.

Proost

‘Marhaba Nefer!’ Dit betekent letterlijk ‘Welkom Schone’.

Koningin Nefertiti

Meer dan tien jaar lang was Nefertiti de meest invloedrijke vrouw van Egypte. Door haar volk werd ze als een godin vereerd. Nefertiti regeerde als farao aan de zijde van farao Amenophis IV, ofwel Achnaton, tijdens de 18e dynastie, van 1352 tot 1338 v.Chr. Nefertiti en Achnaton voerden samen een aantal belangrijke religieuze en culturele hervormingen door. Ze maakten een einde aan de eeuwenoude verering van een groot aantal godheden, waarna ze zich volledig wijdden aan de zonnegod Aton.

Nefertiti is vaker dan welke andere Egyptische koningin dan ook vereeuwigd in tempels en monumenten. Ze bekleedde de positie van hogepriesteres, een rang die doorgaans enkel aan koningen was voorbehouden. Nefertiti was Egypte’s meest beroemde koningin op Cleopatra na. Haar dood is echter een groot mysterie dat archeologen vandaag de dag nog steeds bezig houdt. Na een periode van regeren verdwijnt Nefertiti plotseling uit de geschiedenis.

De naam ‘Nefertiti’ zou volgens de vertalingen betekenen: ‘de schone is gekomen‘.

Damesdispuut Nefertiti 2020